Gazaltı Kaynağı

Gazaltı Kaynağı

Gazaltı kaynağı, bugün pek çok imalat yapan sektörde kullanılmaktadır. Çeşitli kurum ve kuruluşlar gazaltı kaynak eğitimleri ile sektörün kaynakçı açığını azaltmaktadır.

Bu yöntemle yapılan kaynağın en önemli avantajı kaynak sırasında kaynak yapılacak yerin belirli gazlar ile korunması ve bu sayede havadan ve başka etmenlerden etkilenmemesidir. Gazaltı kaynağı, kaynak yapılacak metal ile tükenen bir kaynak elektrod parçasının arasında oluşan elektrik arkının gaz korumalı olarak yapılması işlemidir. Kaynak yapılacak metale sürekli sürülen kaynak teli eriyerek kaynak metalini oluşturmaktadır.

Gazaltı kaynağı üç çeşittir. MIG ( Metal Inert Gas) ve TIG (Tungsten Inert Gas) ve MAG (Metal Active Gas) olarak incelenir.

MIG (Metal Inert Gas): Bu kaynak yönetiminde kullanılan gazlar asal gazlar olup, Helyum ve Argon gazları korumasındadır. Genellikle çelik için kullanılmaz.

MAG (Metal Active Gas): Bu kaynakta kullanılan gazlar CO2 ve karışım gazlardır. Çelik, düşük karbonlu çelik veya alaşımlı çelikte kullanılır.

MIG ve MAG kaynaklarında elektrik ark kaynağında olduğu gibi elektrod değiştirmeye gerek yoktur. Kaynak makinesi tarafından kaynak bölgesine sürekli sürülen kaynak teli ile elektrod ihtiyacı sağlanmaktadır.